Sinds een paar jaar is het in bijna elke supermarkt te vinden: hummus, de puree van kikkererwten die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. De spread is met name populair in de grote steden en wordt bijvoorbeeld op hippe broodjes gesmeerd als vervanger van mayonaise. Of als bijgerecht geserveerd bij falafel.
De verkopen van de kikkererwtenspread schieten omhoog, zo bleek twee jaar geleden uit cijfers van marktonderzoeker Nielsen.
Maar de ene hummus is de andere niet. De Consumentenbond vergeleek twaalf merken uit de supermarkt met een zelfgemaakte variant en ontdekte grote verschillen.
In de simpelste vorm bestaat hummus enkel uit gepureerde kikkererwten, tahin (sesamzaadpasta), olijfolie, knoflook en enkele kruiden. Maar fabrikanten geven er hun eigen draai aan. Op deze vier punten wijkt supermarkthummus af van het originele recept.
1. De olie is door de hummus geroerd
Bij traditionele hummus worden de gepureerde kikkererwten besprenkeld met olijfolie. Maar fabrikanten als Maza en Sabra roeren de olie er tijdens het maken doorheen om de hummus smeuïger te maken en uitdroging te voorkomen. De zes experts die door de Consumentenbond zijn gevraagd om de hummus te testen, denken soms dat ze mayonaise proeven, zo romig is de hummus.
Supermarkthummus bevat daardoor soms twee keer zoveel calorieën als de zelfgemaakte variant, constateerde Business Insider eerder al in een eigen test. Met name het aantal grammen vet ligt aanzienlijk hoger bij bekende merken als Sabra en Maza en de huismerken van HEMA, Jumbo en Albert Heijn.
"Het vetgehalte is vergelijkbaar met eiersalade", aldus de Consumentenbond. Dat betekent dat de hummus uit de supermarkt minder goed voor de lijn is dan de zelfgemaakte versie. Gelukkig zijn de vetten van het gezonde, onverzadigde soort.
2. Goedkope oliën in plaats van olijfolie
In hummus hoort olijfolie, liefst van het betere soort. Maar fabrikanten kiezen voor goedkopere alternatieven als zonnebloem- en raapolie om de kosten te drukken.
3. Te zout
In zelfgemaakte hummus zit ongeveer 0,5 gram zout (pdf), maar de smeersels uit de fabriek bevatten doorgaans meer dan 1 gram zout. De hummus van de HEMA spant de kroon met 1,6 gram zout. En dat proef je.
"Te veel zout is niet gezond, meer dan 6 gram per dag moeten we er niet van binnen krijgen", schrijft de Consumentenbond. "Gelukkig eet je het niet met bakken tegelijk, waardoor de absolute hoeveelheid zout meevalt."
4. Conserveermiddelen
In vers bereide hummus doe je meestal wat citroensap om het op smaak te brengen. Dit is bovendien een natuurlijk conserveermiddel. Maar fabrikanten voegen er melkzuur, citroenzuur en sorbinezuur om de hummus langer houdbaar te maken. De experts uit het Consumentenbondpanel vinden sommige merken dan ook "onnatuurlijk zuur".
De Israëliër Guy Mozes, die in Amsterdam een hummusrestaurant heeft geopend, vindt de kikkererwtenspread uit de fabriek niet in de buurt komt van de zelfgemaakte variant.
"De hummus die wij verkopen blijft vijf dagen goed, net als elk ander eten dat je vers maakt", zei hij eerder tegen Business Insider. “Supermarkthummus is maanden houdbaar door de conserveringsmiddelen en is bovendien veel vetter." Ook wees hij op de smaak. "De hummus van grote fabrikanten is heel gemiddeld, omdat ze mikken op een groot publiek."
En de winnaar is...
De hummus van Maza komt met een 7,1 als beste uit de test van de Consumentenbond. De beste koop is de hummus van de Lidl (7,0).
De duurdere, duurzame varianten kunnen de experts - net als het panel van Business Insider twee jaar geleden - niet bekoren. TerraSana (4,5), Florentin (4,7) en Benny Moshel (4,8) scoren allen een onvoldoende.
Bekijk in de onderstaande video hoe het panel van de Consumentenbond tot zijn oordeel kwam.
Over het algemeen zijn de experts teleurgesteld in de hummus die te koop is bij supermarkten. Te smeuïg, te zuur en te zout. Gelukkig is het heel eenvoudig om zelf hummus te maken.